sunnuntai 16. kesäkuuta 2019

MTB Marathon Laajavuori, 15.6.2019


Takaisin sateeseen… Tai ainakin siltä tuntui, kun saavuin paikalle tihkusateiseen 12-asteiseen Laajavuoreen. Ennuste tosin lupasi kuivempaa ja lämpenevää, joten ei muuta kuin vähän pyörittelemään lämpimikseen. Reitti oli sama kuin edellisinä vuosina ja hyvin mielessä, joten tutkailin vain, onko luvassa mutaa vaiko vain vähän märkää. Yllättävän kuivalta vaikutti, joten kolmelle 24km kierrokselle pystyi lähtemään aika rennoin mielin. Lisämukavuutta toi se, että pyörä alkoi taas olemaan paremmassa iskussa uusien kiekkojen ansiosta.
Kärki startin jälkeen (kuva: Sanni Laurinmäki)
Startissa jäin vähän tarpeettoman taakse, mutta toisaalta taktiikkana oli ottaa alku vähän rauhallisemmin, ettei tulisi samanlaista hyytymistä kuin Korkeakankaalla. Vähän enemmän tuli takapakkia, kun kaksi kisaajaa kaatui heti startin jälkeen suoraan eteen, jolloin reunoilta paineli porukkaa ohi. Näin joutui alun nousevalla tiellä vähän kiristämään. Jonossa mentiin hyvin nätisti alkukilometrit ja ainut häiriö oli se, että kosteuden takia lasit meinasivat huurtua pahasti. Se kuitenkin helpotti kohta, ja huomasin ajelevani n. viiden hengen letkassa. Tahti tuntui vähän rauhalliselta, mutta hillitsin itseni, ja välillä mäkipätkillä vauhti tuntui kuitenkin ihan riittävältä. Kierroksen loppupuolen Ässänousuun päätin vähän panostaa, ja ajoin edempää muutaman selän kiinni. Myös Kypärämäen nousussa näkyi edellä selkiä, ja päätin hypätä heidän kyytiinsä toiselle kierrokselle. Molempiin nousuihin tulikin ihan mukavat ajat.
Laskettelukeskukselle laskettelua 1. kierroksella. (kuva: Antti Saarimaa)
Toisen kierroksen peesailin uudessa n. neljän hengen letkassa. Edempänä vilkkui välillä väriä, mutta annoin niiden vilkkua. Vauhti tuntui lopulta taas vähän rauhalliselta, mutta päätin pysyä porukassa ja panostaa viimeiseen kierrokseen. Jälleen Ässämäessä ajelin pari selkää kiinni, mutta tällä kertaa vähän kevyemmällä iskulla. Tästä jatkoimme puolimatkaa ajavan kuopiolaisen kanssa Kypärämäkeen. Kuopiolainen ajoikin nousun aika reippaasti loppukirihengessä, joten oli mukava roikkua mukana - etenkin kun ohitimme nousussa yhden viiden hengen porukan, joka jäi heittämällä jälkeen.
Kolmannelle kierrokselle sain perinteisesti lähteä itsekseni. Nyt voimia tuntui olevan aika hyvin ja päätin ettei takaa ihan noin vain tulla kyytiin. Nostin tahtia sen minkä kykenin vauhdin kyllä todennäköisesti pysyessä korkeintaan ennallaan. Kaikkiin mäkiin ”iskin” sen minkä pystyin ja homma tuntui toimivan, kun edeltä löytyi välillä muutama ohitettava. Parissa kohdassa takanakin tuntui olevan liikettä, mutta erot olivat aika selkeitä. Kierroksen toisella puoliskolla näkyi enää kierroksella ohitettavia (mieleenpainuvimpana puskassa makaava kaveri, joka kärsi kovaan ääneen krampeista – väitti pärjäävänsä). Viimeiselläkin kerralla lopun nousuihin pystyi vielä laittamaan kaiken peliin. Tuntui hyvältä.
Maalissa tietysti vähän väsytti, mutta ei juuri lainkaan verrattuna edellisviikon suurin piirtein saman kestoiseen taisteluun. Vauhdinjako oli ilmeisen onnistunut. Viime vuodesta aika parani tietysti reilusti, mutta myös toissavuoden ihan hyvästä ajasta lähti n. 8 minuuttia. Sijoitus oli ihan sopiva 19. ja suhteessa muihin kilpailijoihin saattoi aika olla pari minuuttia parempi kuin kauden aiemmissa kisoissa. Varsin hyvillä mielillä voi siis aloittaa neljän viikon kisatauon: kuuteen viikkoon tuli ajettua viisi maratonia ja keskimäärin nousujohteisesti.
(Pieni pohdinta muistiin itselle: Jos oikeasti haluaisi ”hyviä” tuloksia, pitäisi alussa pystyä ajamaan selvästi kovempaa. Nyt koneen käynnistelyyn menee aika paljon aikaa ja silloin loppupuolella sopivaa tahtia ajavat letkat ovat jo kaukana. Tosin kai tässä lopulta on vain kyse siitä, että treeniä-treeniä…)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti